Deel dit bericht

Starten met CG? Doe deze 5 haartests

Wil je graag starten met de Curly Girl (CG) methode? Dan is de eerste stap het bepalen van je krultype en haareigenschappen. Met deze 5 testjes weet je in no-time wat jouw haar nodig heeft en welke CG producten daar het beste bij passen. Lees snel verder!

CG haartests, CG blog, starten met CG, curly girl, CG methode, wat is CG, krultype

Hoe starten met CG?

Het klinkt misschien cliché, maar het kennen van je haar is de eerste stap naar gezonde en glanzende krullen. Er zijn veel CG producten te koop, maar als je jouw haren niet kent, dan weet je niet waar jouw lokken behoefte aan hebben, en kun je niet de beste CG producten (en ingrediënten) kiezen.

Krultype en haareigenschappen bepalen: 5 testjes

Om je haarbehoefte te achterhalen is het essentieel om je krultype en haareigenschappen te bepalen. Dat doe je met behulp van de onderstaande 5 testjes, die we illustreren met 5 afbeeldingen. Heb je steil haar? Ook dan is het nuttig om de onderstaande tests te doen en te ontdekken welke producten bij jouw haarbehoefte passen. 

Test 1: bepaal je krultype

Bij het bepalen van je krultype maken we onderscheid in 4 krultypes. Kijk goed naar je krulpatroon en gebruik onderstaande illustratie om je krultype te bepalen. Let op: meerdere krultypes zijn mogelijk. Zo kan bijvoorbeeld je bovenste haar steiler zijn dan de haren in je nek, omdat je bovenste haarlaag eerder beschadigt. 

 • Type 1 (steil haar): je hebt steil haar dat kaarsrecht naar beneden valt. Je kunt CG producten gebruiken omdat ze een positieve invloed hebben op de gezondheid van je haar, maar verwacht geen bos krullen door het toepassen van de CG methode.
 • Type 2a t/m 2c (wavy haar): je hebt lichte slag of golvende krullen die vaak te herkennen zijn aan de ‘s’ vorm. 
 • Type 3a t/m 3c (curly haar): je hebt spiraalvormige krullen. Dit type varieert van grove pijpenkrullen tot strakke, dikke pijpenkrullen.
 • Type 4a t/m 4c (coily haar): dit krultype herken je aan de compacte spiraalvorm van de krullen of aan een strak zigzagpatroon.
krultype bepalen Cg blog haartype krultype bepalen voor cg methode By linn

Test 2: haardikte bepalen

Bepaal de haardikte van je individuele haren. Met je haardikte wordt bedoeld in hoeverre je één haar voelt als je deze tussen je vingers wrijft. Pak een aantal haren van verschillende plekken op je hoofd en bepaal of jouw haar dun, gemiddeld of dik is. 

 • Dun haar: je haar is dunner dan garen en je voelt het amper als je het tussen je vingers wrijft.
 • Gemiddeld haar: je haar is niet dunner of dikker dan garen. Je voelt het een beetje als je het tussen je vingers wrijft. Dit is de meest voorkomende haardikte.
 • Dik haar: je haar is gelijk aan de dikheid van garen of je voelt het duidelijk als je het tussen je vingers wrijft. 
haardikte bepalen Cg blog haartype krultype bepalen voor cg methode By linn

Test 3: haardichtheid bepalen

Met je haardichtheid wordt bedoeld hoe dicht je haren op elkaar staan. Heb je weinig of veel haar? Dat bepaal je op basis van de mate waarin jouw hoofdhuid te zien is.

 • Lage haardichtheid: zie je veel hoofdhuid? Dan heb je weinig haar en een lage haardichtheid.
 • Gemiddelde haardichtheid: zie je een beetje hoofdhuid? Dan heb je een gemiddelde hoeveelheid haar en een gemiddelde haardichtheid.
 • Hoge haardichtheid: zie je amper hoofdhuid? Dan heb je veel haar en een hoge haardichtheid.

Test 4: elasticiteit bepalen

Zorg ervoor dat je haar gewassen (en nog nat) is of maak je haar nat met een plantenspuit. Pak één natte haar en houd deze aan beide kanten goed vast. Zorg ervoor dat er een stukje haar tussen je beide handen zichtbaar blijft (5 cm is voldoende). Trek de haar voorzichtig en langzaam uit elkaar, alsof je de haar wilt verlengen. Doe dit totdat hij breekt en herhaal met hoofdharen van verschillende plekken. Wat is het resultaat?

 • Lage elasticiteit: je haren breken vrijwel direct.
 • Gemiddelde elasticiteit: je haren rekken een beetje mee en rekken ook weer redelijk goed terug naar hoe je begon. Daarna breken ze.
 • Hoge elasticiteit: je haren rekken ver mee en lubberen uit. Ze veren niet meer terug naar hun originele staat als je ze loslaat en breken pas heel laat af. 
Elasticiteit bepalen Cg blog haartype krultype bepalen voor cg methode By linn

Test 5: porositeit bepalen

Bepaal in deze test jouw porositeit op basis van hoe snel je haar nat wordt en opdroogt.

 • Lage porositeit: het duurt erg lang voordat je haar volledig nat is en het duurt erg lang voordat je haar volledig droog is.
 • Gemiddelde porositeit: je haar droogt gemiddeld snel (tussen 2 en 8 uur) en je herkent je niet in een lage en hoge porositeit.
 • Hoge porositeit: je haar is snel nat en snel droog (binnen 2 uur).
Porositeit bepalen Cg blog haartype krultype bepalen voor cg methode By linn

Invulschema CG haartests

Wat kwam er uit de 5 haartests? Download hier het onderstaande invulschema en vul je resultaten in, zodat je ze altijd kunt terugvinden.

De juiste CG producten kiezen

Heb je jouw krultype en haareigenschappen bepaald? Top! Dan is het nu tijd om de CG producten te kiezen die passen bij jouw haarbehoeften. Bekijk onze uitgebreide CG blog en ontdek alles over de CG methode, handige CG tips, tools en de beste CG producten. Laat die stralende krullen maar komen!

Hulp nodig bij het starten met CG?

Heb je hulp nodig bij het bepalen van jouw krultype of haareigenschappen? Of bij het maken van de juiste keuze voor CG producten? Neem dan vrijblijvend contact met ons op via onze WhatsApp advieslijn (+31 6 46 26 27 20).

Kapperskus,

Linda

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Inhoudsopgave
Zoek
Sluit dit zoekvak.
Menu